Družine z mladostniki

Komunikacija in reševanje sporov s pomočjo mediacije

Obdobje, ko otroci zrastejo v najstnike, je za tradicionalno vzgojo že prepozno. Kljub temu da mladostniki največ časa preživijo s svojimi vrstniki, so jim starši še vedno zelo pomembni. V obdobju pubertete imajo starši in njihovi otroci čudovito priložnost, da svoj odnos spremenijo tako, da postane mogoče tudi tisto, kar do sedaj ni bilo mogoče.

V veliko družinah je pogosta težava prav v komunikaciji. Predvsem jim ne uspe nikakršen pogovor, pri katerem bi se vsi počutili opažene, slišane in razumljene.

In to je lahko za družino tudi pravi čas, da poišče pomoč.

Mediacija, ki se osredotoča na družino, nudi pomoč staršem pri načrtih in dogovorih o vzgoji otrok.

Otrokom z vključitvijo v mediacijo pokažemo, da so njihovi pogledi pomembni in da jih obravnavamo spoštljivo. S poslušanjem otrokom pokažemo, da nam je mar zanje. Otroci lahko v samem procesu zastavljajo vprašanja, dajejo pripombe in prispevajo svoje zamisli. Ta način lajša komunikacijo in zmanjšuje napetost v odnosu med starši in otroki.deklica

druzina1

To je tudi priložnost, da se otroci sami z mediatorjem  pogovorijo o svojih občutjih in skrbeh, ne da bi bili obremenjeni s tem, kako jih bodo starši razumeli.

Lahko jo gledamo tudi kot priložnost, da starši dobijo povratne informacije, ki jim pomagajo razumeti otrokove skrbi in občutja.

Če želimo prositi nekoga za pomoč pri intimnih težavah, sta potrebna pogum in odločnost. Še bolj pogumno dejanje je razlaganje svojih potreb nepoznani tretji osebi, ko se spoprijemamo z jezo in bolečino.
Zato vam želim veliko poguma in pravih odločitev.

Družinsko svetovanje<< >>Ocenita vajino razmerje

About the author : Mateja Dovžan Kukič