Depresija

Depresija je čustvena motnja in vpliva na naše razmišljanje, razpoloženje in obnašanje. Gre za bolezen, ki oteži naš vsak dan. Simptomi depresije so, da se oseba bojuje sama s sabo, zato da opravi nekaj osnovih opravil in kakovost življenja se zaradi tega drastično poslabša. Znaki depresije se kažejo na našem socialnem in delavnem področju in največkrat to pomeni splošni upad volje do življenja, izguba smisla. Depresija je lahko v lažji ali precej močni, hudi obliki, a ne glede na intenzivnot je nujno zdravljenje depresije s pomočjo strokovnjaka, saj samopomoč pri depresiji skoraj ne obstaja.

Znaki depresije

Simptomi depresije so različni in nekaj smo jih našteli že zgoraj. Med glavnimi znaki je depresivno razpoloženje in/ali pa precej zmanjšano zadovoljstvo in zanimanje za stvari, vsakodnevna opravila. Za diagnozo »depresija« pa je potrebno izpolnjevati vsaj 5 znakov s spodnjega seznama, ki morajo trajati najmanj 14 dni zaporedoma (ali skoraj vsak dan).

Drugi znaki depresije:

 • Nespečnost ali pretirana utrujenost, želja po spanju
 • Izguba energije in življenjske aktivnosti
 • Občutki nesmislna, praznosti, ničvrednosti ali krivde
 • Nesposobnost razmišljanja, koncentracije
 • Občutek neodločenosti
 • Razmišljanje o smrti, samomorilne misli
 • Občutki žalosti, obupa, tesnobe
 • Občutek nemoči in krivde
 • Nezanimanje za prijetne dejavnosti
 • Počasnost, hitra utrujenost
 • Motnje hranjenja – izguba apetita ali pretiran vnos hrane, posledično tudi spremenjena telesna teža
 • Glavoboli in frigidnost oz. impotenca

Zdravljenje depresije pomaga pri zmanjševanju vseh simptomov, saj imajo lahko zelo škodljive posledice za posameznika, če se z njimi srečuje dolgoročno. Samopomoč pri depresiji bi lahko označili kot vse preventivne dejavnosti, s katerimi prepoznamo simptome depresije in jih poskušamo odstraniti, a ko depresija že nastane, je potrebno mnogo več. Potrebno je razumevanje, da je depresija samo odraz tega, kar se v nas dogaja in nabira že dalj časa. Navadno nas naši vzorci iz otroštva pripeljejo do tega. Že kot majhni se naučimo, da moramo vse potrpeti, da se ne smemo pritoževati, boriti zase, za svoje občutke in ko se nam v življenju nabere toliko situacij, v katerih smo »morali« potlačiti sebe, izgubimo voljo do življenja, do borbe. Življenje, v katerem ne moremo živeti sebe, se izraziti, je nesmiselno, je prazno, je depresivno. Pravilno zdravljenje depresije označuje odnos, v katerem se naučite izraziti sebe, se naučite postaviti zase in se boriti za svoje cilje in nikakor ni zadostna pomoč antidepresiv.

Depresija in nastanek bolezni

Depresija je stanje, do katerega nas lahko pripelje več dejavnikov, stroka pa razvršča tri osnovne dejavnike: prirojene lastnosti, pridobljene lastnosti in življenjske okoliščine. Kadar je za depresijo že zbolel kateri od naših staršev, je verjetnost, da se znaki depresije pojavijo tudi pri nas, precej visoka. Pomembno je, da na svet gledamo z optimizmom in ne pesimizmom, kar je del osebnih lastnosti in se da naučiti način gledanja in sprejemanja stvari v življenju. Pomemben dejavnik pri nastanku depresije pa so izredni, hudi življenjski dogodki, ki nas zaznamujejo, npr. bolezen, nesreča, izguba osebe, službe ali pa dlje časa trajajoče težke razmere, ki nas polnijo z občutki nemoči, brezupa, kot so finančne težave, brezposelnost, kronične bolezni, spori z družinskimi člani, …

Pomoč

Samopomoč pri depresiji pomeni prepoznati te znake in poskušati v brezupne situacije vnesti življenje in včasih pomaga že to, da na stvari pogledamo z drugega zornega kota. Skupaj s terapevtom lahko pomagate sebi še predno se srečate z depresijo, skupaj lahko preverita, če so stvari res tako brezupne, kot se zdijo, če so nas določeni dogodki v življenju res tako močno zaznamovali, da ne moremo naprej, ali pa je to le naša odskočna deska. Depresija je bolezen, ampak to pomeni, da obstaja zdravilo, da je to nekaj kar lahko premagamo. Simptomi depresije bodo izginjali, opogumili se boste, opolnomočili in zdravljenje depresije je v velikih primerih možno tudi brez zdravil.

 

Pridite in spoznali boste, da je življenje lahko lepo, četudi ga je občasno možno videti le v črno belih barvah.

Za soočenje s sramom<< >>Psihoterapija tudi pri vas

About the author : Eva