Alkoholna odvisnost

Odvisnost od alkohola
Današnja družba je družba užitkov in med mnoge užitke se šteje tudi popivanje alkohola. Seveda ni nič narobe, če si občasno privoščimo kozarček ali dva, vendar iskanje omame največkrat

kaže na odvisnost od alkohola. V Sloveniji je zasvojenost z alkoholom precej pogosta, a ostaja tabu, o kateri javnost še vedno nerada govori. Vsi vemo, da ni sramotno popivanje v družbi, je pa sramotno priznati, da si se odločil za zdravljenje odvisnosti od alkohola.

Kaj je zdravljenje alkoholizma?

Ali je zdravljenje alkoholizma sploh res potrebno? Ali ne obstaja zdravilo, tableta, ki bi odstranila vse slabe učinke škodljivega uživanja alkoholnih pijač? Smo družba, ki išče hitre rešitve, a najkrajša pot ni vedno tudi najboljša. Odvisnost od alkohola pride v naše življenje z razlogom. Je bolezen odnosov, ki zadeva širšo skupnost, ne le posameznika. Če bi stiske znali ali zmogli reševati drugače, bolj konstruktivno, potem ne bi posegali po alkoholu. Zasvojenost z alkoholom pomeni, da smo pred alkoholom nemočni, da bi se radi vzdržali potrebi po pitju, a ne zmoremo. Zdravljenje odvisnosti od alkohola se torej začne s priznanjem nemoči in zavedanjem dejanskega stanja, nato pa nadaljujemo z iskanjem vzrokov in urejanja odnosov.

Odvisnost od alkohola

Odvisnost od alkohola

Odvisnost od alkohola lahko prepoznamo, kadar je naše vsakodnevno funkcioniranje moteno ali pa celo onemogočeno. Naše misli se vrtijo pretežno okoli alkohola. Zasvojenost z alkoholom povzroča, da ves čas razmišljamo o naslednji priložnosti, ko se bomo lahko napili, načrtujemo, iščemo razloge in opravičila, si kupujemo na zalogo ali pa kar sami obsedimo za šankom, ker je vse to lažje preživeti, kot pa zdržati brez omame. Naša kontrola nad popito količino je »pokvarjena« in zato obljuba, da je to zadnji kozarček, nikoli ne zdrži. Zadnji kozarček postaja premalo, telesna toleranca do alkohola raste in količine postajajo vsakič večje. Odvisnost od alkohola človeka zasužnji in čustveno otopi. Počuti se krivega in se distancira od svojih najbližjih, ki pa mu največkrat ne znajo pomagati, saj so tudi sami potrebni podpore in sočutja. Ni res, da niste dovolj močni. Zmorete, a za to potrebujete strokovno pomoč. Zdravljenje alkoholizma je ob pravi podpori in ustrezni terapiji uspešno. Spoznanje, kaj nas je potegnilo v brezno omame, nas odrešuje krivde in povrne samozavest. To je zdravljenje odvisnosti od alkohola, gre za samospoznavanje, za krepitev osebnosti, za odkrivanje pravih radosti v življenju.

Odvisnost od alkohola v našem društvu najde razumevanje in sprejemanje. Oseba se lahko vključi v skupino ali po želji v individualno, partnersko ali družinsko obravnavo. Skupaj bomo naredili načrt zdravljenja, se pogovarjali o vzrokih za nastanek bolezni, simptomih, o krivdi in sramu. Skupaj bomo hodili korak za korakom do popolne abstinence in v bolj kakovostno in zadovoljno življenje.

Za ženske, ki so zasvojene z alkoholom<< >>Odvisnost od odnosov

About the author : Eva